Duurzaam Design; Design om te houden en van te houden!

Cradle to cradle, upcycled design, recyclebaar, zero-footprint, circulair design, zomaar een aantal termen die me de laatste jaren met betrekking tot design tegemoet komen op social media, in marketingcampagnes en bedrijfsvisies.
Termen om ‘de toekomst’ en ‘noodzaak’ binnen de designmarkt te omschrijven allen refererend aan dat ene overkoepelende begrip; ‘Duurzaam Design’

Ook ik ga mijn duit vandaag in het zakje doen, alleen dan nèt een beetje anders.
Ik wil namelijk graag mijn persoonlijke visie op duurzaam design met jullie delen, omdat ik denk dat waar bovenstaande begrippen te vaak te ijdel gebruikt worden voor commerciële doeleinden, ik en wij als ‘Romy Kühne Design’ met hart, ziel en volle overtuiging staan voor duurzaam design, maar dan dus nèt een beetje anders bekeken en dat geluid mag, wat zeg ik móét wat ons betreft ook gehoord worden hier op social media en ver daarbuiten!

Op beurzen kregen wij tot voor kort met onze stalen lampen vaak de vraag; Hoe duurzaam zijn jullie? Is jullie staal gerecycled? Kunnen jullie producten gerecycled worden?
Op de laatste 2 vragen kan ik volmondig met ja antwoorden, niet zozeer dat dit een verdienste is van ons, alswel dat alle staal gebruikt in Nederland gerecycled is en ons product in die hoedanigheid (100% staal) dan op haar beurt ook weer volledig recyclebaar is.

Maar… (Jaja, daar is hij, de maar.) Ik heb een wedervraag: Is dat wat er echt belangrijk is?
Kijk je in een circulaire economie niet naar de hele levensduur van een product en gaat het niet om de energie en resources die er verbruikt worden voor het maken van het product in deze gehele cyclus of levens-kringloop?
Tot zover de officiële bewoordingen, want wat ik bedoel te zeggen, gaat het niet om iets heel anders? Om datgene waarom we zijn gaan doen wat we doen als designers; een mooi én goed product maken?!

Ja het is te gek dat we producten kunnen maken die zodra ze in de afvalstromen terechtkomen weer terug kunnen komen in de economie zonder teveel verlies van resources en energie, zeker voor verbruiksproducten, oprecht; driemaal hoezee dat deze ‘transitie’ in gang is gezet!
Maar waar het gaat om mijn vakgebied, mijn collega’s en mijn passie: ‘Design’, hebben we dan eigenlijk niet vooral 1 doel, 1 taak, 1 missie, 1 vraag te beantwoorden;
Hoe maken we een product dat zo mooi is, zo goed gemaakt, zo duurzaam in zijn materiaalgebruik dat het de tand des tijds kan doorstaan, zo bijzonder en met aandacht vervaardigd dat we het willen houden, er trots op zijn, zo mooi dat we ermee willen pronken ervan gaan houden en het willen behouden en dus vooral niet willen toevoegen aan die afvalstroom?!

Dat is waar wij bij Romy Kühne Design voor staan;
Mooie producten, van goede kwaliteit, solide materiaal, dicht bij huis gemaakt, met persoonlijke aandacht, bloed, zweet en tranen en het idee dat als ik later overlijd en mijn kinderen of kleinkinderen verdelen de boedel, dat de vraag dan niet is: Is het circulair? Kan ik het recyclen? Maar; is het mooi? Heeft het kwaliteit? Kan het nog een ronde mee? Verdient het nog een plekje aan mijn wand of plafond of in mijn woonkamer? Of als uiterste optie en plat gezegd; Kan ik het nog voor een goeie prijs verkopen? En dat het antwoord dan volmondig: Ja! is.

Duurzaam design; Design om te houden en van te houden!